Ademwerk

Te veel ademen is chronische hyperventilatie. Het wordt veroorzaakt door een ontregeld ademhalingscentrum.

Een ontregeld ademhalingscentrum

Het ademhalingscentrum ligt in de hersenstam (rode stip).

Herstenstam en de ademhaling

Te veel ademen wordt veroorzaakt door chronische hyperventilatie, die op zijn beurt wordt veroorzaakt door een ontregeld ademhalingscentrum.

Het ademhalingscentrum is verantwoordelijk voor het reguleren van onze ademhaling. Het controleert voortdurend de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) in ons bloed en streeft ernaar deze op een constant niveau te houden. Het blijft dag en nacht actief, wat ons in staat stelt om ongestoord te slapen en toch te blijven ademen.

Wanneer we bijvoorbeeld traplopen, veroorzaken onze spieren plotseling een verhoogde productie van CO2. Dit resulteert in een aanzienlijke toename van de CO2-concentratie in ons bloed. Het ademhalingscentrum detecteert deze verandering en stuurt signalen naar onze ademhalingsspieren om harder te werken, waardoor we beginnen te hijgen. Hierdoor wordt de hoeveelheid CO2 in ons bloed weer verlaagd doordat we meer uitademen. Dit wordt geïllustreerd in het diagram, waarbij de rode lijn de gewenste CO2-concentratie is volgens het ademhalingscentrum (de norm), en de groene lijn de werkelijke CO2-concentratie in ons bloed weergeeft. Als de werkelijke concentratie te ver afwijkt van de norm, grijpt het ademhalingscentrum in en past het onze ademhaling aan.

Wanneer het ademhalingscentrum is afgesteld op een te lage CO2-concentratie in het bloed, spreken we van een “ontregeld ademhalingscentrum,”

Ademhalingscentrum en te lage hoeveelheid koolzuurgas

 

DISFUNCTIONEEL ADEMEN

Het is belangrijk om te begrijpen dat hyperventilatie-achtige symptomen vaak het gevolg zijn van een verkeerd ademhalingspatroon en meestal niet duiden op een ernstige medische aandoening. Desalniettemin kunnen ze zeer beangstigend zijn voor degene die ze ervaart. In geval van aanhoudende of ernstige symptomen is het raadzaam om medische hulp te zoeken om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen.

Het is belangrijk op te merken dat hyperventilatie meestal niet de oorzaak is van maar eerder een symptoom of een reactie op de onderliggende emotionele of fysieke spanning. Zelfs bij Copd in een eerder stadium kan therapie gericht op herkennen en erkennen van emotionele en of fysieke spanning en leren loslaten daarvan, helpen om de adem te vergemakkelijken. Vaak al na een sessie.

Het is een misvatting om ademtherapie in te zetten bij hyperventilatie achtige klachten. Meestal verergeren dan juist de klachten. Door de aandacht te verleggen van de adem naar rustige ritmische bewegingen en te leren hoe fysieke, mentale en emotionele spanning kan worden losgelaten kan er direct ruimte ontstaan om gemakkelijker te ademen.

 

ONDERZOEK en THERAPIE

Herken je symptomen die kunnen duiden op disfunctioneel ademen? Na een intake en anamnese neem ik een aantal vragenlijsten af als je die nog niet online hebt ingevuld. Samen kijken we wat de beste therapie vorm is die bij jou past.

leren (Boeddhistische Er zijn veel methoden waarvan ik kennis heb mogen nemen. Het hangt af van de belastbaarheid en je wensen hoe we gaan werken. 

Voorbeelden van therapie:

  1. Jacobsen : aanspannen en loslaten : bewust raken van spanning in het fysieke lichaam.
  2. Van Dixhoornmethode: zacht ritmisch bewegen, onbewust ademen.
  3. Biodynamicbreath and trauma release system: voelen om te helen.
  4. Alexandermethode en Linklater: touch of sound : hoe helpt houding en stem bij ademen.
  5. Aanleren buikademen: activeren van het middenrif : hoe leer ik deze spier te gebruiken en wat is het effect op mijn organen?
  6. Volledige adem: hoe voelt het om je longen te reinigen?
  7. Parasympatisch zenuwstelsel activeren middels een speciale massage techniek. hartslag vertraagt, ademhaling kalmeert, ervaren van rust in het hele systeem.
  8. Shine (budhistische vorm van mediteren): meditatieve adem gericht op het leren kalmeren van de gedachten.
  9. TRE tension release exercises: focus licht op zachte ritmische bewegingen en leren loslaten van fysieke en emotionele spanning. Adem komt vanzelf vrij.