TRE: TENSION RELEASE EXERCISES

De officiële naam voor TRE is “Tension and Trauma Releasing Exercises,” wat vrij vertaald kan worden als oefeningen voor het loslaten van spanning en trauma. Vaak wordt het woord “trauma” weggelaten in de titel, omdat dit voor veel mensen te heftig klinkt. Veel mensen zijn zich niet bewust van de trauma’s die ze hebben opgelopen. Trauma is niet de gebeurtenis zelf , maar hoe jouw lichaam om is gegaan met die gebeurtenis.

 

RUST, VEILIGHEID, VERTROUWEN

Hoewel TRE eenvoudig lijkt, is het eigenlijk vrij complex. Het gaat niet alleen over leren trillen, maar vooral om het herstellen van rust, veiligheid, en vertrouwen in je lichaam. Het helpt je om bewust te worden van onbewuste signalen en patronen en hoe hiermee om te gaan, wat reguleren wordt genoemd. Het is belangrijk om door een gecertificeerde TRE-begeleider te worden ondersteund.

 

CHRONISCHE KLACHTEN

De effecten van onbewuste trauma’s manifesteren zich vaak in fysieke klachten, intense emoties, verwarrende gedachten, rusteloosheid, en andere symptomen. Als onbewuste trauma’s niet worden aangepakt, kunnen ze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals PTSS, burn-out, fybromyalgie, en meer.

 

ALS PRATEN NIET VOLDOENDE HELPT

TRE is een zelfhulpmethode waarbij je niet over je problemen, trauma’s of emoties hoeft te praten. Het is effectief voor het oplossen van spierspanningen, stress, en onverwerkte emoties, evenals voor het verminderen van de effecten van traumatische gebeurtenissen.

Het is belangrijk om met een ervaren gecertificeerde TRE-begeleider te werken, vooral als je ernstige fysieke of psychische klachten hebt. TRE heeft zich bewezen als effectief voor diverse problemen, zoals slaapproblemen, aanhoudende stress, en  lichamelijke klachten.

TRE vereist korte professionele begeleiding en jouw eigen motivatie om er actief mee aan de slag te gaan en te onderhouden.

VOOR WIE?

Ervaar je spanning, stress? Last van hoofdpijn, spanning in rug, nek, schouders? Wil je je (nacht)rust verbeteren, meer plezier , energie en veerkracht? Zitten emoties soms in de weg? Heb je het idee dat praten onvoldoende helpt?  Dan is TRE mogelijk iets voor jou. Ook als je fysieke beperkingen hebt of als je ouder bent.

 

Peter Levine is een van de belangrijke grondleggers van lichaamsgerichte trauma therapie. Hij beschrijft aan het begin van zijn boek hoe hij op de oprit voor zijn huis ineenstort en buiten bewustzijn raakt. Als het ambulance personeel bij hem is, is het vooral de stem van de vrouw die hem helpt, die hem gerust weet te stellen.  Ze gaat hem helpen. Hij kan zich aan haar overgeven. Hij beseft later hoe hem dit heeft geholpen om te herstellen. Een heel mooi boek om beter te begrijpen wat trauma inhoudt. 

THERAPIE

Na intake en vraaggesprek leer je 7 eenvoudige oefeningen die je kennis geven over de activatie van je zenuwstelsel en eventueel hoe je overactiveert. Tevens leer je hoe je naar de kalme staat kunt komen. Je leert iets over hoe jij je reguleert.

Daarnaast leer je hoe je fysieke, emotionele of mentale spanning kunt loslaten. Als je begint met TRE is het beter om onder begeleiding ongeveer 6 sessies te doen (meer kan ook) zodat je de signalen van je lichaam beter leert kennen. Meestal zijn het dezelfde signalen maar deze zijn voor ieder individueel verschillend. Als het goed voelt kun je direct na de eerste sessie beginnen met oefenen. Het is wel handig in het begin een dagboekje bij te houden. Je vergeet namelijk snel wat er gebeurd is in de vorige sessies. Zo krijg je een overzicht van je eigen bewustzijnsproces. Een persoonlijk verhaal om op terug te kijken. Deze methode is een krachtige zelfhulp techniek waarmee je uiteindelijk ook veel meer kunt leren genieten van je eigen lichaam.

 

Op het filmpje kun je zien hoe de spier ongecontroleerd gaat trillen. Na een minuut stopt het en voelt de persoon zich meer ontspannen. Ook liggend gaan we daarna nog even verder met de oefeningen. Dit mechanisme van loslaten is iets van alle zoogdieren. Helaas is de mens het enige zoogdier die erg goed spanning kan vastzetten. Gelukkig kun je met deze methode heel eenvoudig leren loslaten. JE kunt er gewoon bij blijven praten. Dat heeft te maken met de eigen wijsheid van het lichaam. Je hoeft alleen het lichaam te leren volgen.